Triggerpistehoito

Mitä on triggerpiste?

Triggerpiste on hyperärtynyt kohta kireässä lihaksen säikeessä, joka sijaitsee muutoin normaalissa ja rentoutuneessa lihaksessa. Tuo hyperärtynyt piste on lihaksessa tai lihaskalvossa (fascia), joka ympäröi lihasta.

Aktiivinen triggerpiste aiheuttaa yleensä kipua sekä levossa että lihasrasituksen yhteydessä, kun taas ei aktiivinen aiheuttaa kipua ainoastaan sitä koskettamalla.

Triggerpiste voi aiheuttaa johonkin muuhun kehonosaan heijastuvan kivun. Heijastunut kipu kohdistuu aina tietylle alueelle ja noudattaa ennalta tiettyä kaavaa.

Epäkäslihaksen yläosan triggerheijaste on monesti tyypillinen pääkivun alue.

Esimerkiksi epäkäslihaksen yläosan kipu heijastuu aina kohden niskaa, päätä ja ohimoa, ei koskaan käteen tai käsivarteen. Samoin alemman lapalihaksen triggeri heijastaa kivun aina kohden kättä, ei koskaan ohimolle.

Kivun saa esille painamalla triggeriä. Kipu voi myös vähentyä tai lisääntyä kehon eri asennoissa tai liikkeissä. Erityisen pahana kipu tuntuu yleensä pitkäaikaisen liikkumattomuuden seurauksena (esim. yön jälkeen). Sitä vastoin pienen levon jälkeen kipu yleensä helpottaa.

Syytä siihen miten kipuheijaste leviää kipualueelle triggerpisteestä, ei ole tarkemmin tiedossa. Kipu ei seuraile minkään tietyn hermojuuren reittiä. Usein kipuheijastusalue kuitenkin sisältää alueen, josta lihas hermotuksensa saa.

Oireet

Seuraavat oireet viittaavat aktiivisen tai ei aktiivisen triggerpisteen olemassaoloon:

  • Säteilevä ja tiettyä, kullekin lihakselle tyypillistä kaavaa noudattava kipu, esim. alaselkään heijastava lannesuoliluulihas joka toimii lonkan koukistajana.
  • Aktiivisessa triggerissä säteilykipu ilmenee liikkeessä, levossa tai kosketuksesta. Ei aktiivisessa triggerpisteessä ko. pisteelle tyypillinen säteily ilmenee vain kosketuksesta.
  • Venytetyn lihaksen rajoittunut liikkuvuus ja lihaksen lyhentyminen, sekä liikuteltaessa jäykän tuntuinen liike.
  • Kyseisen lihaksen heikkous.

Lihaksen jäykkyys ja heikkous ilmenee erityisesti pidemmän lepotauon tai liikkumattomuuden jälkeen. Tyypillisiä esimerkkejä ovat aamujäykkyys tai lihaskipu liikkeelle lähdettäessä pitkään kestäneen istumisen jälkeen.

×